LiU

Linköpings Universitet

 1. VR viktig del i framtidens testkörningar - Virtual reality (VR) kan i framtiden bli ett viktigt komplement till testkörningar och körsimulatorer vid utprovningen av bilars säkerhetssystem. Men tekniken har brister och kan inte användas till vad som helst. Det visar en ny doktorsavhandling som tagits fram i samarbete mellan LiU och VTI.
 2. Matematiken visar hur fistlar kan förebyggas - Det är mer lönsamt att investera i åtgärder som stärker kvinnors möjlighet att uppsöka läkare under en graviditet än att åtgärda förlossningsskador i efterhand. Det visar två matematikforskare vid LiU, med exempel taget från Uganda.
 3. LiU-alumn debuterar som författare - Suad Ali, Årets alumn på Linköpings universitet 2016, debuterar som skönlitterär författare om en kvinnas flykt från Somalia till Sverige.
  – Jag vill ändra narrativet om att kvinnor på flykt alltid är hjälplösa offer, säger hon.
 4. Svenska bilder och Landsmodern visas under Norrköpings kulturnatt - Tage Danielsson och Hasse Alfredssons komedifilm Svenska bilder tar med tittaren på en jakt genom Stockholm där allt kan hända. Maj Wechselmanns Moa Martinson - Landsmodern är dokumentären om en av Sveriges mest lästa författare och hennes liv. Under Norrköpings kulturnatt visar LiU filmerna i samarbete med Cnema.
 5. Energi och innovationer kan lyfta svensk pappersindustri - Svensk pappers- och massaindustri har stora möjligheter att stärka sin konkurrenskraft genom att koppla ihop innovationsarbetet med energibesparingar. Det visar ett nyligen avslutat forskningsprojekt där forskare på LiU samarbetat med kollegor på Chalmers och RISE.
 6. Gängvåld i fokus för ny rapport - Polisens arbete med gängskjutningar beskrivs i en ny rapport av forskaren Stefan Holgersson. I rapporten efterfrågas bättre användning av polisens resurser, mer analys och ett mer problemorienterat arbetssätt.
 7. Korkade hönshjärnor och stress i hår - Varför finns det dumma höns? Går det att se hur stressad en person har varit genom att analysera personens hår? Det är två exempel på frågor som avhandlades under förra årets populärvetenskapliga vecka, som arrangerades av Linköpings universitet.
 8. Fotoutställning om 30-årigt samarbete med Kenya - I drygt 30 år har Linköpings universitet haft ett samarbete med Moi University i västra Kenya. Förra året var en LiU-delegation där för att fira det mångåriga utbytet. Nu öppnar en fotoutställning som ger glimtar av vad det ömsesidiga samarbetet gett.
 9. Ny rektor installeras - Universitetets nye rektor, Jan-Ingvar Jönsson, tillträdde sin tjänst redan i somras. Den 3 oktober är det dags för den traditionsenliga rektorsinstallation, då den nya rektorn bland annat får ta emot rektorskedjan av sin företrädare.
 10. Sommarkursen blev ögonöppnare - Med semesterplanerna grusade fick Solvallas kommunikationschef Markus Myron chans att tänka om. När han frågade sig vad han nu ville med sin sommar blev svaret: få nya perspektiv.
 11. Unik fotonräknande datortomogaf till CMIV - Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, är först i världen med att installera en helt ny typ av datortomograf i klinisk miljö, med väsentligt högre upplösning och avsevärt mindre stråldoser för patienten.
 12. LiU-studenter bakom rapport om cybersäkerhet - Digitaliseringen gör oss allt mer beroende av att vara uppkopplade och därmed också mer sårbara för cyberattacker. LiU-studenterna Emmy Englund och Linnéa Tullin har skrivit en omfattande rapport om cybersäkerhet i Sverige. Läs rapporten, är deras råd.
 13. Ordningen i syskonskaran påverkar hur du röstar - Är du yngst eller äldst i syskonskaran? Visste du att det kan påverka om du väljer att gå till valurnan eller inte? En undersökning gjord av bland andra Richard Öhrvall vid Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, visar att småsyskon har mindre benägenhet att rösta än sina äldre syskon.
 14. Forskningskommunikation som forskningsfält i Sverige - Hur når universitetens kunskap ut i samhället, hur presenterar den och hur tas den emot? Forskning om hur forskning kommuniceras ökar internationellt, men i Sverige är forskarna på området få. Hur kan forskningsfältet utvecklas i Sverige? Dessa frågor lyfter Vetenskapsrådet, Vetenskap & Allmänhet och Linköpings universitet vid ett seminarium med forskare inom fältet och andra intresserade.
 15. Forskarnas molekyl lagrar solenergi - LiU-forskare har utvecklat en molekyl som absorberar energi från solljus och lagrar energin i de kemiska bindningarna i molekylen. Tanken är att molekylen på sikt ska kunna användas till att effektivt fånga in och lagra solenergi för senare bruk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *