LiU

Linköpings Universitet

 1. Arbetsgivare ratar transpersoner - Arbetsgivare väljer oftare bort jobbansökningar från transpersoner och värst är det inom mansdominerade yrken. Transpersoner verkar dessutom diskrimineras utifrån två olika diskrimineringsgrunder. Det visar en studie från Linköpings universitet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Labour Economics.
 2. Nanocellulosa blir till guld - När nanocellulosa kombineras med olika typer av metall-nanopartiklar ger det material med många nya och spännande egenskaper, de kan bli antibakteriella, byta färg när man trycker på dem och de kan omvandla ljus till värme.
 3. Bygg din egen mätare för växthusgaser - Forskare vid Tema Miljöförändring, Linköpings universitet, har tagit fram en enkel mätare för flöden av växthusgaser. Den byggs av billiga och lätt tillgängliga delar och ger data om halter av metan, koldioxid, temperatur och luftfuktighet.
 4. Studenter kartlägger skogens arter - En stor del av Sveriges yta är skog, framför allt granskog. Men vilka arter av insekter finns i dessa skogar? Och hur många? Just nu pågår ett unikt projekt i Östergötlands granskogar. Och jobbet görs av två masterstudenter i biologi.
 5. Ökat tentafusk bland studenter - Antalet anmälningar om fusk har ökat kraftigt under våren. Fram till den 14 juli hade 190 anmälningar kommit in till LiU:s disciplinnämnd. Motsvarande siffra för hela förra året är 163.
 6. Han vill göra den bästa Kalasmottagningen någonsin - Traditionellt hälsas alla nya studenter välkomna till LiU på Kalasmottagningen. I år är läget annorlunda, men Kalas blir av och kalasgeneralen, Filip Elez, tror att 2020 års välkomnande kan bli det bästa någonsin.
 7. Nytt biobläck för utskrifter med celler i 3D - En forskargrupp under ledning av Daniel Aili, biträdande professor vid LiU, har tagit fram ett biobläck för utskrifter av vävnads-liknande material i 3D-skrivare. Forskarna har utvecklat en metod och ett material där cellerna överlever och trivs.
 8. Svenska studenter bra på hygien, sämre på att hålla avstånd - Ett internationellt forskningsprojekt där LiU deltar visar preliminärt att svenska studenter följer myndigheternas rekommendationer om hygien, men inte om social distansering.
 9. Lantbrukets roll som klimatbov kan ifrågasättas - Enligt FN:s klimatpanel IPCC står lantbruket för en stor del av världens utsläpp av växthusgaser och ses därför ofta som en klimatbov. Den slutsatsen bygger dock på ett paradigm som kan ifrågasättas, skriver Per Frankelius i Agronomy Journal.
 10. Lärarstudenter testar utlandspraktik på distans - När pandemin sätter stopp för studier och praktik utomlands uppstår nya idéer. Lärarstudenter har i sommar möjlighet att göra verksamhetsförlagd utbildning i Kenya, Japan och Indien – men på distans.
 11. Intuition bakom småbutikernas priser - Innehavare av servicebutiker sätter ofta priser utifrån intuition och gammal vana. Ibland stämmer uppfattningen med kundernas önskemål, men ofta inte. Bättre kunskap om det verkliga köpbeteendet skulle öka möjligheterna till större försäljning.
 12. Kemi banar väg för bättre elektronikmaterial - Indiumnitrid är ett mycket lovande material för användning i elektronik, men svårt att tillverka. Forskare vid LiU har utvecklat en ny molekyl med vilken de kan skapa indiumnitrid av hög kvalitet, vilket kan öppna upp för att använda indiumnitrid i exempelvis högfrekvenselektronik.
 13. Religionens roll i amerikanska presidentval - Snart är det återigen dags för en nyvald amerikansk president att lägga handen på Bibeln och svära presidenteden. I sin nya bok visar Kjell O Lejon, professor vid Linköpings universitet, vilken roll religionen spelar i den amerikanska politiken och hur den är vägen in i att förstå det amerikanska samhället.
 14. Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin - Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.
 15. I stället for Almedalen - Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *