LiU

Linköpings Universitet

 1. 30 miljoner kronor till tvärvetenskaplig forskning om postcovid - LiU får 30 miljoner kronor av Vetenskapsrådet inom ramen för den utlysning som kallas ”tvärvetenskapliga forskningsmiljöer”. Bidraget möjliggör en satsning där forskare med mycket olika bakgrund bidrar till att bättre förstå postcovid som en brådskande hälsoutmaning.
 2. Barnens skärmtid ökade under pandemin - Vad innebär det? - Att barnen lagt mer tid på digitala medier under pandemin behöver nödvändigtvis inte vara dåligt. Vad de gör när de sitter framför skärmen spelar däremot stor roll, och om de har sällskap. Det visar en forskare vid Linköpings universitet.
 3. Jul, jul, hållbara jul - Den globala uppvärmningen är akut och mänsklig aktivitet är orsaken till klimatförändringarna. Det visar FN:s senaste klimatrapport. Samtidigt förväntas julhandeln slå nya rekord år efter år med allt fler paket och större julbord som svämmar över. Hur kan julfirandet bli mer klimatvänligt? Här ger Hugo Guyader, forskare inom företagsekonomi och hållbar konsumtion, och studentföreningen Navitas sina bästa tips för en hållbar jul.
 4. En matematisk beräkningsmodell kan ge mer effektiva klimatsamtal - Att uppnå konsensus bland länder i globala klimatförhandlingar är en lång och komplicerad process. Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en matematisk modell som beskriver hur länderna kom fram till Parisavtalet 2015 och som kanske kan bidra till effektivare förhandlingar när man strävar efter enhällighet.
 5. Lagspel lockar LiU:s nya prorektor - En företagsam lagspelare som inte är rädd för att ta beslut. Så beskrev Karin Axelsson sig själv när hon utsetts till ny dekan för Filosofiska fakulteten. Nu, fyra år senare, står hon inför ett nytt uppdrag – som prorektor för Linköpings universitet.
 6. Precisionsmedicin till folket: Vinnova förlänger satsning - En nationell satsning för att införa individanpassad vård och behandling, så kallad precisionsmedicin, får fortsatt finansiering. Linköpings universitet och Region Östergötland ingår i en av de sju noderna i Genomic Medicine Sweden.
 7. LiU-professor: Barnarbete uttryck för grundläggande fel - Musikhjälpen har i år temat ”För en värld utan barnarbete”. Bengt Sandin, professor emeritus vid Linköpings universitet, tycker det är bra att ämnet lyfts upp – men säger att det inte går att se barnarbete som något isolerat problem.
  - Barnarbete är ett uttryck för något som är grundläggande fel i de sociala och ekonomiska villkoren för alla människor i ett land.
 8. Fler antagna till vårens utbildningar - Antalet antagna till högskoleutbildningar våren 2022 har minskat i landet som helhet. Men Linköpings universitet går mot strömmen, här ökar antalet antagna med 6,2 procent jämfört med våren 2021. Framför allt är det socionomprogrammet som ökar.
 9. Stipendium och bidrag till unga LiU-forskare - Lina Koppel och Desirée Enlund får båda 3,6 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för varsin internationell postdok inom humaniora och samhällsvetenskap. Lina Koppel tilldelas även ett Wallanderstipendium på drygt 1,7 miljoner kronor.
 10. Klassrumsklimatet påverkar förekomsten av mobbning - Mobbning är mindre vanligt i klasser där elever uppfattar att klasskamraterna undantagslöst tycker att mobbning är fel, att den som utsätts far illa och att de som mobbar inte kan skylla ifrån sig. Det visar en studie som undersökt skolklassers benägenhet att frikoppla sig från moraliskt ansvar, så kallat moraliskt disengagemang. Studien har publicerats i Educational Psychology.
 11. LiU-studenter kraftsamlar under Musikhjälpen - Den 13–19 december arrangeras Musikhjälpen i Norrköping – och LiU-studenterna är på tårna. Campus Skramlar sammanför alla engagemang och studenterna bakom bössan kommer att få kliva in i glasburen på Gamla torget.
 12. Oväntade resultat vid forskning om riskfaktorer - Vad händer i kroppen när du springer fem kilometer regelbundet och kan blåbär ha en skyddande effekt? Det är några av frågeställningarna i Marta Vergaras avhandling.
 13. LiU visar exploranation på världsutställningen i Dubai - Mellan 12 och 18 december visar LiU och Visualiseringscenter C upp det nya konceptet Exploranation i den svenska paviljongen på världsutställningen Expo 2020 i Dubai. Temat i visualiseringen är Rymden och jordens sårbarhet.
 14. 380 miljoner till träforskning inom WWSC - Wallenbergstiftelsen anslår 380 miljoner kronor till träforskning inom Wallenberg Wood Science Center, WWSC. Uppskattningsvis en fjärdedel av pengarna går till LiU, som driver programmet tillsammans med KTH och Chalmers. Målet är att bli bäst i världen.
 15. Nio miljoner från VR till två LiU-projekt - Maria Brandén och Andrea Fried har fått finansiering från Vetenskapsrådet för forskning om samhällelig beredskap och säkerhet. Cyberattacker och vaccinbenägenhet är det som ska studeras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *