LiU

Linköpings Universitet

 1. Ny forskning om acceptans kring fysisk distans - Fysisk distansering är viktig för att bromsa spridningen av coronaviruset. Nu har ett forskningsprojekt, med LiU-forskaren Per Nilsen i
  spetsen, inletts för att studera bestämmelser om fysisk distansering: hur de har motiverats, hur de har kommunicerats av myndigheter och hur de har
  efterlevts av befolkningen i Danmark och Sverige.
 2. Vinnarna i årets digitala Teknikåtta utsedda - På grund av coronakrisen flyttade tävlingen Teknikåttan i år ut på nätet. De tävlande klasserna lämnade in sina uppgifter digitalt. Nu har de tio vinnarna utsetts och en av dem är klass 8S på Berzeliusskolan i Linköping.
 3. Akademiska högtiden ställs in - Det blir ingen akademisk högtid 2020. Under rådande omständigheter och de rekommendationer som gäller för stora sammankomster med anledning coronapandemin, har Linköpings universitet beslutat att ställa in årets evenemang.
 4. Dålig kondition och fetma som ung kopplat till kronisk sjukdom som vuxen - Personer som i övre tonåren har dålig kondition eller fetma löper ökad risk att som vuxna ha så svår hjärt-kärlsjukdom att de får sjukersättning på grund av kroniskt nedsatt arbetsförmåga. Detta enligt en studie som pekar på att även en mindre förbättring av konditionen är kopplat till lägre risk.
 5. Inte barn, utan ”superglada familjer” målet med assisterad befruktning - Forskaren Judith Lind har undersökt hur personal på fertilitetskliniker ser på de bedömningar som barnlösa par och kvinnor genomgår för att få rätt till assisterad befruktning. I intervjuerna framgår att det som ligger till grund för bedömningen av de potentiella föräldrarna är barnets framtida välfärd samt ett ansvarsfullt användande av skattepengar.
 6. Helt ny LiU-vagn i årets Delsbo Electric - Delsbo, here we come! Med ett helt nyutvecklat tåg – och lite intern experthjälp – spänner LiU musklerna i tävlingen om världens lägsta energiförbrukning. Målet är högt satt.
 7. Rollspel om FN engagerar statsvetarstudenter - "En annorlunda form av lärande". "Engagerande och jätteroligt". Det är några av omdömena från statsvetarstudenter som nyligen deltog i ett FN-rollspel arrangerat på LiU.
 8. Första kursboken om hållbar marknadsföring - Två forskare och lärare vid Linköpings universitet har skrivit den första svenska kursboken som kopplar ihop marknadsföring och hållbarhet. Boken är delvis en kritik mot den kurslitteratur som i dag dominerar utbildningen i marknadsföring.
 9. Succé när konferenser fick flyttas ut på nätet - De två stora konferenserna inom visualisering, Eurographics och Eurovis, skulle samla 1000 deltagare i Norrköping men istället blev det 2300 registrerade deltagare, 100 streamade videosessioner och närmare 38 000 visningar. Hittills.
 10. Coronakrisen förändrar industrin i grunden - Coronakrisen kommer att förändra tillverkningsindustrin i grunden. Digitaliseringen skyndas på, affärsmodeller förändras och tjänstefieringen ökar. Krisen innebär stora svårigheter men också möjligheter för företagen.
 11. En mångsidig rektor tackar för sig - Efter nio år som LiU:s högsta chef tackar Helen Dannetun för sig. Som rektor. Men hon stannar på universitetet och hoppas kunna räkna med viktiga uppdrag också i fortsättningen. ”Det har varit fantastiskt roligt, men nu är rätt tid att sluta”, säger hon.
 12. Så förändras lågteknologiska företag - Också affärsmodellerna i lågteknologiska företag i mogna branscher förändras. Bilden av helt stillastående verksamheter stämmer inte. Men utvecklingen sker över längre tid, som en kontinuerlig finjustering av bolagen. Det visar en ny avhandling vid LiU.
 13. Välkommen tillbaka till campus i höst! - Linköpings universitet öppnar successivt i höst. Regeringen gav beskedet att universitet och högskolor kommer att gå tillbaka till ordinarie verksamhet i höst vid en presskonferens under fredagseftermiddagen.
 14. Ny rektor vid LiU: Visioner, energi och fötterna på jorden - Jan-Ingvar Jönsson står mitt i corona-dramatiken i sitt jobb på Vetenskapsrådet. Men han är också LiU-professor i medicinsk cellbiologi och den 1 juli axlar han rektorsposten på Linköpings universitet. Nu har regeringen fattat det formella beslutet att anställa honom som ny rektor.
 15. Cirkulär ekonomi lockar företag - - Allt fler företag blir nyfikna på cirkulär ekonomi och inser att det finns pengar att tjäna på återtillverkning. Det säger Erik Sundin, professor i hållbar produktion, som gästar säsongens sista virtuella lunchklubb den 10 juni.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *