LiU

Linköpings Universitet

 1. Digitala tvillingar hjälpmedel för skräddarsydd medicinering - Avancerade datormodeller av sjukdomar kan användas för att förbättra diagnos och behandling. Målet är att utveckla modellerna till ”digitala tvillingar” av enskilda patienter för att kunna prova ut den bästa medicinen för just den patienten.
 2. Autonoma fordon lär sig runda hinder - Kristoffer Bergman, doktorand vid avdelningen Reglerteknik, har i sin licentiatavhandling tagit fram metoder som får autonoma farkoster att hitta den snabbaste eller mest energisnåla vägen från start till mål, även om det finns hinder på vägen.
 3. Andreas Nobel hyllar hållbart trä - Trä är det ultimata materialet för tillverkning av möbler, hävdar Andreas Nobel, nytillträdd professor i möbeldesign vid Malmstens Linköpings universitet. Kärleken till trä får honom att rysa när formgivning och träslag i en möbel inte talar samma språk.
 4. Tjejer med självskadebeteende påverkas starkare av sociala medier - Unga tjejer med självskadebeteende upplever i en simulering av sociala medier att de får mer negativ feedback än de faktiskt får. De tar också ogilla-markeringar hårdare. Det visar Irene Perini, forskare vid CSAN, i en nyligen publicerad artikel.
 5. Hör vi dåligt är risken större att drabbas av demens - Demenssjukdomar breder ut sig och är ett hot mot folkhälsan. Forskning har visat att det finns en länk mellan sjukdomen och hörselproblem. Vad kan man göra för att förhindra eller bromsa demens? Det var ett av de ämnen som diskuterades under en internationell forskningskonferens i Linköping.
 6. Smärtsignalering hos människa snabbare än man trott - Smärta kan signaleras lika snabbt som beröring, enligt en ny studie av forskare vid bland annat LiU. Upptäckten att människan har ett snabbt smärtsignaleringssystem utmanar den rådande bilden av smärta. Studien publiceras i tidskriften Science Advances.
 7. Biogas ökar pappers- och massabrukens kapacitet - Avloppsströmmarna från sulfatmassabruken har hittills ansetts för svåra att röta till biogas, detta trots att de innehåller stora mängder organiska ämnen. Eva-Maria Ekstrand, Tema Miljöförändring, har i sin doktorsavhandling hittat en lösning.
 8. LiU-lektor författare till bok om barn med trauma - Björn Tingberg, lektor på Barnafrid, är en av författarna till den nyligen utgivna boken ”Barn, unga och trauma”. Han säger att synen på barn och trauma har förändrats: idag vet vi att även barn drabbas av PTSD. Problemet är bristande kunskap om hur vi upptäcker det.
 9. Brända bilar - vems är ansvaret? - ”Man tror att ortens kids vill bränna bilar. De sociala samhällsproblemen är inte längre den aktuella frågan. Idén om att individen själv bör ha ansvar för sitt eget liv, att den själv ska staka ut sin framtid, har växt sig allt starkare.”
 10. Världen förbereder sig för livmodertransplantationer i vården - Än så länge utförs livmodertransplantationer enbart på försökspersoner inom ramen för forskningsstudier, men snart kan det vara möjligt att genomgå en transplantation i den allmänna vården. Lisa Guntram, Linköpings universitet, forskar kring de frågor och dilemman som uppkommer i och med detta.
 11. Första masterkullen i hållbar design - Första kullen från den internationella masterutbildningen i design har tagit examen. ”Att utbildningen var ny och lite oorganiserad passade mig perfekt. Kurserna har varit bra och jag haft nytta av allt i mitt masterarbete”, intygar Caspar Reuterswärd.
 12. Grönt ljus för ECIU University - LiU ingår i det konsortium av universitet som nu beviljats medel från EU-kommissionen för att bygga framtidens virtuella universitet - ECIU University. Utbildningarna ska vara utmaningsdrivna, tvärvetenskapliga och bidra till att lösa samtidens utmaningar.
 13. Mistra fortsätter finansiera övergången till en cirkulär ekonomi - Stiftelsen för miljöstrategisk forskning beviljar forskningsprogrammet Mistra REES fortsatt finansiering med totalt 47 miljoner kronor under fyra år. Målet för programmet är att underlätta svensk tillverkningsindustris övergång till en cirkulär ekonomi.
 14. Konstgjorda muskler som drivs av glukos - Artificiella muskler av polymermaterial kan nu drivas med energi från sockerarten glukos och syre på liknande sätt som biologiska muskler. Utvecklingen kan vara ett steg mot möjliga framtida implanterbara konstgjorda muskler eller självgående mikrorobotar som kan drivas av biomolekyler i omgivningen.
 15. I år är LiU en del av O-ringen - Världens största orienteringsäventyr, traditionstyngda och familjevänliga O-ringen, avgörs i år i skogarna runt Finspång och Kolmården. Under veckan gör de allra vassaste elitlöparna upp om LiU-sprinten onsdagen den 24 juli – en tävling som rakt genom industrilandskapet och Campus Norrköping.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *