LiU

Linköpings Universitet

 1. Antonios Pantazis tittar på vår biofysik i hög upplösning - Hur mäter du ett proteins rörelse? Och kan du se dem röra sig i hög upplösning? Antonios Pantazis är den senaste fellow-rekryteringen till Wallenberg centrum för molekylär medicin (WCMM) och han har upptäckt en metod som han hoppas kommer att fortsätta att driva forskning kring jonkanaler framåt.
 2. Pionjärer inom strukturerat sunt förnuft - ”Strukturerat sunt förnuft.” Så sammanfattar professor Svante Gunnarsson CDIO, det ramverk för en förnyad ingenjörsutbildning som LiU var med och tog fram i början av 2000-talet och som i dag används vid universitet över hela världen. LiU är nu även först med att tillämpa CDIO inom medicinsk utbildning.
 3. Hon får 1,7 miljoner kronor för sin avhandling - Kinga Barrafrems avhandling inom beteendeekonomi anses så framstående att den tilldelas Wallanderstipendiet.
 4. "Det kändes så himla ineffektivt att föreläsa" - På kursen i evolution har föreläsningar lämnat plats för aktivt arbete i små grupper. Blivande biologer och gymnasielärare läser ihop. Kursens upplägg ger dessutom lärarstudenterna gyllene tillfällen att träna på sin framtida yrkesroll.
 5. Fyrbent robot en hjälpare i kris - I ett nyligen avslutat Horisont 2020-projekt har forskare och utvecklare från tre europeiska länder tagit fram nya tekniker för en räddningsrobot. Roboten ska kunna agera i farliga miljöer, som exempelvis efter en kärnkraftsolycka.
 6. Idéutbyte vid WCMM-symposium - Internationella inbjudna talare och forskare från olika Wallenbergcentrum presenterade och diskuterade forskningsresultat när Wallenberg centrum för molekylär medicin vid LiU kallade till sitt tredje symposium.
 7. Fixar föda för forskningen - En dag i veckan är det storkok på Campus Valla. Då lagas runt 30 liter mat till flera tusen, ganska kräsna matgäster.
 8. Manifest för framtida forskning - Hur ser den systembyggande industrin ut i framtiden när produkter, system och infrastrukturer blir allt mer komplexa och intelligenta? Hur påverkas management och organisation? Nu föreslår forskare vid LiU ett nytt forskningsprogram för att besvara frågorna.
 9. LiU-forskare riktar skarp kritik mot ekonomipristagare - Katastrofala följder för klimatarbetet. De makroekonomiska modeller som William Nordhaus, en av årets ekonomipristagare, har utvecklat har mött skarp kritik från forskarvärlden.
 10. Kiselparadoxen - En internationell forskargrupp har upptäckt hittills okända faser av kiseldioxid, med bindningar och strukturer som inte ska kunna finnas i naturen. Det teoretiska underlaget har tagits fram under ledning av Igor Abrikosov, professor i teoretisk fysik vid LiU.
 11. Han får pris för AI-algoritm - På vilket sätt ska vissa enheter samarbeta för att lösa en uppgift på bästa sätt? Fredrik Präntare har fått årets Lilla Polhemspris för sitt examensarbete som svarar på just den frågan, och ger en lösning på ett långvarigt optimeringsproblem.
 12. Forskare får kritik för oredlighet i forskning - Styrelsen för tekniska fakulteten vid Linköpings universitet riktar skarp kritik mot en tidigare LiU-forskare, som hålls ansvarig för oredlighet i minst tre vetenskapliga artiklar.
 13. Långa dagar för LiU-forskarna på COP24 - Redan fem på morgonen släpps dagordningen för förhandlingsdelegationerna i Katowice. Det blir långa dagar för LiU-forskarna som på plats följer utvecklingen av klimatarbetet. Och denna gång märks ett annat allvar i förhandlingarna.
 14. Sätt människan i centrum för AI-forskningen - Artificiell intelligens är hett just nu, ångande hett, stora satsningar görs runtom i världen, Europa och Sverige. AI har tagit klivet ut från forskningslabben och vi är mitt i den andra generationens AI-system. I tredje generationen placeras människan i centrum.
 15. Boom för bygglogistik i städer - Störningsfri stad, EU-projekt om förbättrad styrning av urbana byggarbetsplatser, Fossilfri bygglogistik och Effekter av bygglogistiklösningar är några av de forskningsprojekt som från hösten 2018 engagerar LiU:s logistikforskare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *