LiU

Linköpings Universitet

 1. Nu kan du åka med i framtidens bussar - Nu börjar Linköpings första självkörande buss att rulla på Campus Valla. Från och med idag finns möjligheten att åka med i detta rullande forskningsprojekt.
 2. Här rullar forskningen fram - För fem år sedan skrev LiU och VTI under ett strategiskt samarbetsavtal. Nu rullar de självkörande bussarna på Campus Valla – projektet ELIN är ett konkret och synligt resultat av avtalet.
 3. Klimatmecka under en vecka för LiU-forskare - FN:s klimatkonferens är igång och har samlat världens länder. Bland nästan 30 000 delegater finns också två forskare från Linköpings universitet.

 4. Tre LiU-forskare blir Wallenberg Academy Fellows - Tre LiU-forskare, Emil Björnson, Magnus Jonsson och Marcin Szczot, har utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Genom femåriga forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.
 5. Trådlös kommunikation på metervara - Är det dålig täckning för mobilerna? Köp då några meter radioremsa och sätt upp den där den inte syns. Forskare vid LiU och Ericsson har tillsammans tagit fram en patenterad teknik som kommer att göra detta möjligt; antenner på metervara.
 6. Kastrering av män byggde på kunskap om kvinnans kropp - För män med prostataproblem var kastrering länge en behandlingsmetod. Men besluten om kastrering i början av 1900 grundade sig i att man trodde att mannens prostata motsvarade kvinnans livmoder. En ny avhandling från Linköpings universitet vänder på föreställningen om mannen som norm i medicinhistorien.
 7. Kan idrott för tjejer bidra till bättre integration? - Kan satsningar på idrott riktade speciellt till tjejer i utsatta bostadsområden bidra till minskad segregation? Det ska Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete, undersöka i ett nytt forskningsprojekt.
 8. Spetsforskning tar in på fryshotell - De tjocka handskarna ska skydda mot 150 minusgrader i biobankens fryshotell på Campus US i Linköping. Forskningskoordinatorn Emma Ridell tar på sig dem, och öppnar frysen.
 9. Stressfrakturer kan vara läkningsprocesser - Kroniska bensmärtor hos idrottare och motionärer har tidigare inom vården ofta bedömts som avbrott i benets struktur. Men forskning vid Linköpings universitet visar att det som syns på röntgenbilder är en pågående läkningsprocess, som kräver att patienten vilar.
 10. Så spricker bladen i en gasturbin - Uppåt, nedåt eller åt sidan. Snabbt eller långsamt, jämnt eller ojämnt. Ny forskning vid LiU visar hur sprickor utvecklas i bladen i gasturbiner. Resultaten kan få stor betydelse för industrin i framtiden.
 11. Bättre insatser för barn på flykt - År 2015 sökte fler barn än tidigare skydd i Sverige. Med sig hade de svåra erfarenheter från både krig och flykt. För att förbättra insatserna som riktas mot barnen har ett nytt forskningsprojekt dragit igång.
 12. Jazzigt album tack vare LiU:s kulturstöd - Det är inte så dumt att få en extra slant i kassan. Sex studentföreningar fick under hösten del av LiU:s kulturstöd. För LiU-bandet innebar det en möjlighet att spela in ett jazzigt album i en proffsstudio.
 13. Hjärnans immuncell - en länk mellan inflammation och depression - Var fjärde person i Sverige kommer någon gång under sin livstid drabbas av en så allvarlig depression att den kräver behandling. Tänk om man genom att förstå hjärnans kretsar som styr om man mår bra eller dåligt skulle kunna hitta nya bättre behandlingsmetoder. Möt LiU-professorn David Engblom.
 14. "Mycket gott görs för miljön runt om i världen" - LiU-forskare har tillsammans med en internationell forskargrupp undersökt hur vanligt folk världen över ser på miljöproblem och om de har några i sin vardag. Intervjuerna gav forskarna hopp – och en del kluriga lösningar.
 15. De är topp 36 i världen inom maskininlärning - LiU-forskaren Fredrik Lindsten och hans doktorand Anna Wigren får i hård konkurrens presentera sina resultat vid världens främsta konferens inom maskininlärning i Vancouver. Deras algoritmer används bland annat för att förstå hur sjukdomar sprids.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *