LiU

Linköpings Universitet

 1. Hög kvalitet på lärarutbildningar på LiU - Linköpings universitet kommer mycket väl ut i en ny granskning som Universitetskanslersämbetet, UKÄ, gjort av lärarutbildningar i landet. Samtliga granskade lärarprogram vid LiU bedöms hålla hög kvalitet.
 2. När det skandinaviska flög över världen - Företag som Volvo och Ikea använder ”det svenska” som en viktig del av sin marknadsföring och identitet. För flygbolaget SAS har ”det skandinaviska” varit en bärande del av reklamen, ofta mycket framgångsrikt.
 3. De vill ge äggläggande damer en bättre miljö - Metoder som används för att beräkna luftflöden inom flyg- och fordonsindustrin har testats för att beräkna luftflöden i djurstallar, i detta fall fjäderfästall med tiotusentals äggläggande hönor. Med gott resultat.
 4. LiU samarbetar med förskolor kring hållbarhet - Forskare ska tillsammans med förskolor i Norrköping arbeta med globala och nationella hållbarhetsmål. Syftet är att ihop med barnen skapa förståelse för ett hållbart samhälle.
 5. Ökad jämlikhet – hjärtefråga för ministern - När ministern för högre utbildning Matilda Ernkrans (s) besökte Linköpings universitet var hennes budskap bland annat att Sverige behöver stärka sin position som utbildnings- och forskningsnation, både genom en fortsatt utbyggnad och satsning på redan etablerade och framstående universitet. Hon framhöll höjda basanslag och en fortsatt kamp för jämlikhet som viktiga frågor.
 6. Cirkulär ekonomi ger hopp om framtiden - Cirkulär ekonomi är inte lösningen på världens alla problem, men flera av dem. Och vad är egentligen alternativet? Att snabbt förbruka jordens resurser leder mänskligheten mot katastrof.
 7. Uppgifter om boklån exponerade på nätet - Sedan 2012 har information om låntagare och deras lån av tryckta böcker via LiU-bibliotekens utlåningsautomater exponerats på internet. En felaktig implementering av automaternas administrativa gränssnitt hos leverantören är orsaken. Automaterna är tagna ur bruk och biblioteket ser allvarligt på händelsen.
 8. Linnea på turné med ett uruppförande - Den 12:e april framför Den akademiska kören Linnea för första gången Vidkänning, av den finlandssvenska kompositören Cecilia Damström. I tre konserter får publiken lyssna till ett verk som pendlar mellan dramatik och hopp.
 9. NIH-pengar till forskning om skadliga proteiner i hjärnan - Lysande spårarmolekyler som utvecklats av forskare vid LiU ska användas till att ta fram ny diagnostik för olika demenssjukdomar. Forskningsprojektet, som Peter Nilsson är med och driver, har beviljats pengar från National Institutes of Health (NIH).
 10. Peter Wallenberg Jr blir hedersdoktor - Peter Wallenberg Jr är en av årets hedersdoktorer vid Linköpings universitet. Han hedras tillsammans med Linda Keeling, Nashwa Eassa, Alan Prout, Karsten Åström, Peter Larsson och Nick Hopwood vid promotionshögtiden den 25 maj.
 11. Fältstudier gav nya perspektiv - Genom fältstudier i ett utvecklingsland kan studenter bidra till en bättre värld – samtidigt som det blir en annorlunda och minnesrik erfarenhet. Programmet Minor Fields Studies är öppet för studenter från alla ämnesområden.
 12. Att kunna stoppa blödning snabbt - En typ av förband lyfts av en forskargrupp fram som ett livräddande redskap. Kan allmänheten lära sig att stoppa allvarliga blödningar med det – och dessutom under extrem press? Det är en av frågorna som ställs i projektet.
 13. LiU-student har huvudroll i Netflixserie - Hanna Ardéhn är inne på fjärde året på psykologprogrammet vid Linköpings universitet. Samtidigt är hon aktuell som huvudrollsinnehavare i Sveriges första Netflixproduktion ”Störst av allt”.
 14. Studenter arrangerar konferens om människa och teknik - I 25 år har studenter på kognitionsvetarprogrammet arrangerat en årlig konferens om människan och tekniken. Årets tema är att kvalitetssäkra framtiden genom att förstå både människa och maskin.
 15. Flera LiU-innovationer med på IVA:s topplista - Tre innovationer från Linköpings universitet finns med på IVA:s Topp 100-lista ”Från kunskap till konkurrenskraft”. ”En viktig signal och mycket hedrande”, säger en av pristagarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *