LiU

Linköpings Universitet

 1. Hans algoritm får datorn att känna igen oss - Goutam Bhat är årets Christer Gilén-stipendiat inom området statistik och maskininlärning. Han får stipendiet för sitt arbete inom området datorseende. ”En av de bästa studenter jag haft inom grundutbildningen”, intygar professor Michael Felsberg.
 2. LiU inspirerar brasilianska civilingenjörsutbildningar - Linköpings universitet är ett av flera universitet i världen som arbetar tillsammans för att förbättra sina civilingenjörsutbildningar. Med inspiration från LiU utvecklas nu även flera av Brasiliens ingenjörsutbildningar.
 3. Sven Gunnar Axelsson firar 90-årsdag med donation till reumatisk forskning - I samband med sin 90-årsdag och för att uppfylla löftet till sin hustru, överlämnade Sven Gunnar Axelsson en stor donation till forskning inom reumatiska sjukdomar.
 4. Nio av tio LiU-studenter har jobb ett år efter examen - Linköpings universitet toppar statistiken när det gäller etablering på arbetsmarknaden. 88 procent av studenterna med examen från LiU har jobb efter drygt ett år. Det visar en färsk rapport från Universitets- och högskoleämbetet, UKÄ.
 5. Matchning i Mjärdevi kan ge jobb - Det är 70 procent av ingenjörsjobben som förmedlas via nätverk. Ett sånt nätverk kan vara examensarbetet. På Science Park Mjärdevi arrangeras exjobbsmässa för att matcha teknikföretagen i Mjärdevi med LiU-studenter.
 6. Tre forskare får bidrag inom humaniora och samhällsvetenskap - Carin Franzén, Maria Brandén och Jonathan Josefsson tilldelas bidrag från riksbankens jubileumsfond. Jonathan Josefsson som ska undersöka ungas närvaro inom globala institutioner, som exempelvis FN.
 7. Lagändring lockade utländska entreprenörer till Sverige - Förändringar i den svenska invandringspolitiken ledde till att fler utländska entreprenörer sökte sig till Sverige efter 2008. Inkomstskillnaderna mellan svenska och utländska företagare i landet minskade också under flera år. Det visar en ny avhandling.
 8. Mediciner förändrar fiskars beteende - Läkemedel som påverkar viktiga signalsystem i hjärnan gör fiskar djärvare, enligt en studie på arten storspigg gjord av LiU-forskare. Fynden stärker bilden av att signalämnena serotonin och dopamin spelar viktiga roller för variationen i beteende mellan individer och att läkemedel som hamnar i naturen kan få konsekvenser för djurlivet.
 9. Kompakt boende a la Malmstens - Studenter i möbeldesign vid Malmstens Linköpings universitet antog utmaningen att inreda en ungdomsbostad på 23 kvadrat. Resultatet är en finurlig fönsterbänk, ett klurigt list-system för väggen och en smart rumsavdelare.
 10. Jättelikt brädspel ska ge insikter om klimatförändringarna - I april nästa år kommer LiU-forskaren Ola Leifler att ordna ett spel med omkring 100 deltagare som ska ge insikter om vad klimatförändringarna kommer att innebära.
 11. Kedjor av atomer far runt i fasta material - Ett fenomen som tidigare uppträtt när forskare simulerar det höga tryck som finns inne i planeternas kärnor har nu även observerats i metallen titan vid atmosfärstryck. Kedjor av atomer far runt med blixtens hastighet inne i det fasta materialet.
 12. LiU-alumnen Christer Gilén riktar en donation till teknikstudenter - I början av 70-talet läste Christer Gilén till civilingenjör på Linköpings universitet. Nu, närmare 50 år senare, inrättar han två helt nya priser till civilingenjörsstudenter på sitt gamla universitet.
 13. Biogas – ett område där Sverige kan bidra till en hållbar värld - Biogasområdet är ett av de få områden där utvecklingen i Sverige på allvar kan bidra till att förbättra världen. Biogas Research Center vid Linköpings universitet bjuder genom boken ”Biogas i det hållbara samhället” på en resa genom Sverige som visar hur biogaslösningar gör städer, regioner och företag bättre.
 14. Renoveringar av äldre hus kan sänka energianvändningen drastiskt - Energirenoveringar av äldre flerbostadshus kan nästan halvera energianvändningen. Ur ett kostnadsperspektiv är det oftast bättre att renovera än att riva och bygga nytt. Det visar en ny avhandling vid LiU.
 15. "Tokarczuk är ett intressant val. Handke känns dammigare" - LiU-professor Jesper Olsson kommenterar de båda nobelpristagarna i litteratur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *