SU

Stockholms Universitet

 1. Faktatillit motverkar faktaresistens - Varför ska man tro på vad klimatforskare säger om den globala uppvärmningen? Vad beror vårt motstånd mot kunskap på? Med projektet faktatillit vill Stockholms universitet stå upp för vetenskap och beprövad erfarenhet i en tid när kunskapsrelativism och åsiktsbubblor översvämmar det offentliga samtalet.
 2. Birgittapriset 2019 till Roger Andersson - Professor Roger Andersson, Stockholms universitet, har tilldelats årets Birgittapris. Han är vårt lands ledande expert på de birgittinska skrifterna från medeltiden. På senare år har Roger Andersson fördjupat sig i Heliga Birgittas texter på fornsvenska, och fyra band har hittills utkommit. De vittnar inte bara om hur Birgittas föreställningsvärld gestaltades på fornsvenska utan också om hur hennes texter användes och spreds i Sverige och Norden.
 3. Ny forskning om svenska fäders perspektiv på ungdomars välbefinnande - Shahram Mansoory, doktorand BUV, presenterar sin studie av svenska fäders betydelse för ungdomars utveckling och välbefinnande.
 4. Mie Josefsons avhandling 10 i top 2018
 5. Vanligare att kvinnor skaffar barn under distansutbildning än under platsbunden högskoleutbildning - Kvinnliga studenter som läser på distans är mer benägna att skaffa ett första barn under studietiden. Detta jämfört med kvinnor som pluggar på ett platsbundet campus, visar en ny avhandling i sociologi.
 6. Satsning på humanvetenskaplig miljöforskning - Klimatflyktingar, proteströrelser och hur klimatet skildras i film och litteratur. Det är några av de ämnen som studeras i en ny satsning på humanvetenskaplig miljöforskning.
 7. Vetenskaplig forskning: den dåliga och den pre-registrerade - Vad bör vi äta eller inte äta? Fungerar verkligen vaccinet? Orsakar mobiltelefoner cancer? Vi vill gärna fatta förnuftiga beslut för vårt handlande i vardagslivet. För dessa beslut spelar vetenskapliga fakta ofta en viktig roll, men finns det alltid stark evidens för det fakta som vi ofta använder som vägledning för våra beslut? Pre-registrering tillåter forskare att definiera sina faktiska förutsägelser och bevisa att deras hypoteser kom före forskningsdatat.
 8. Stenålderns megalitgravar i nytt ljus – användes av släktgrupper - I en ny studie, som publicerats i tidskriften Proceedings of National Academy of Sciences USA, visar en internationell forskargrupp att det fanns släktskapsband mellan individer som begravts i megalitgravar för över 5000 år sedan. Studien genomfördes inom ramen för Atlasprojektet vid Stockholms universitet och Uppsala universitet. Släktskapsrelationerna visar att megaliterna användes av släktgrupper under stenåldern i nordvästra Europa.
 9. Nu finns prisomräknare för Game of Thrones - Idag är det premiär för sista säsongen av Game of Thrones och även om det är en serie med drakar och magi så lånar den element från verkliga historiska fakta. Rodney Edvinsson, professor i ekonomisk historia vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer vid Stockholms universitet, har tagit fram en prisomräknare där den som vill bland annat kan ta reda på hur mycket en limpa, som i Game of Thrones kostar 3 kopparmynt, faktiskt skulle kosta på riktigt.
 10. Jan Olsson: Vi har slumpen att tacka för att denna stumfilm bevarats - "Att filmer från den svenska filmens guldålder har försvunnit eller förstörts är regel snarare än undantag, och även vad gäller denna filmhistoriska milstolpe har vi slumpen att tacka för att den har bevarats till eftervärlden", skrev filmprofessor Jan Olsson, IMS, i fredags i SvD Under strecket om stumfilmen ”Sången om den eldröda blomman” (1919).
 11. Sånt vi bara gör – en bok om olika kulturellt och socialt betingade vardagshandlingar - Stundligen företar vi människor oss sånt som vi inte alls funderar över. Vi gör det bara. Har du tänkt på att vi i mötet med en gammal bekant gärna börjar med att reda ut när vi sågs senast? Och kanske när vi kommer att stöta på varandra igen? "Sånt vi bara gör" handlar om olika kulturellt och socialt betingade vardagshandlingar. Volymen bjuder på 91 korta, koncentrerade texter skrivna av forskare inom humaniora.
 12. Elever i grundskola och gymnasium den största gruppen av klimatstrejkarna - Med sin skolstrejk utanför riksdagen initierade svenska Greta Thunberg vad som kommit att bli en global klimatkampanj bland skolungdomar. Vilka är det som strejkar? Det har forskare i tio europeiska länder undersökt och resultaten presenteras nu i en ny rapport. Den visar bland annat att mer än var tredje skolelev som deltog i Global Strike for Future i Stockholm aldrig hade demonstrerat tidigare.
 13. Tre forskare får EU-bidrag inom MSCA - Tre forskare vid Stockholms universitet beviljas finansiering inom Marie Skłodowska Curie Individual Fellowships (MSCA-IF), som är EU:s program för forskarmobilitet. Projekten rör sig inom områdena miljövetenskap, astronomi och medeltidshistoria.
 14. Östersjöforskning tar central plats på Skansen - Skansens nya kunskapscentrum om Östersjön, Baltic Sea Science Center (BSSC), har öppnat. I dag den 11 april invigde kronprinsessan Victoria det nya femvåningshuset, där forskare vid SU och SLU har en central roll för att öka kunskapen om Östersjöns utmaningar – och väcka lusten att göra något åt dem.
 15. Nytt forskningsprojekt om utrikesföddas framtida livschanser - Hur ser levnadsbanorna ut hos utrikesfödda och deras ättlingar? Och varför skiljer de sig mellan olika grupper? De frågorna ska besvaras i ett nytt forskningsprojekt med stöd från Europeiska forskningsrådet, ERC.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *