LU

Lunds universitet

 1. Faraonsk gravkammare hittad av svenskt arkeologteam i Gebel el Silsila - Det svensk-egyptiska utgrävningsteamet i Gebel el Silsila, som leds av arkeologerna Maria Nilsson och John Ward vid Lunds universitet, har funnit en intakt faraonsk gravkammare – den första på den här platsen och ett fynd utöver det vanliga i Egypten.
 2. Journalist blir hedersdoktor - Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet har utsett journalisten Tomas Ramberg (född 1958) till hedersdoktor.
 3. Chefer ska rekommendera tågresor framför flyg - Lunds universitet hamnar på plats 11 av 29, när det handlar om flest flygresor per med­arbetare bland svenska lärosäten. I den nya resepolicyn som nu förbereds för beslut trycks det på att chefer måste överväga ett resfritt möte ­eller en tågresa innan de godkänner en anställds flygresa.
 4. – Att åka tåg till konferenser är perfekt! - Kan man jobba som forskare med fokus på internationella frågor, men ändå inte flyga? Alexandra Nikoleris visar att det visst går. Allt fler, speciellt yngre forskare, vill också ”leva som man lär”. På hennes avdelning har hon blivit lite av en ”tågmentor” i brist på fungerande bokningssystem.
 5. Fritagningen - handledare räddade doktorand från IS - Under en unik räddningsaktion skickade Lunds universitet en beväpnad säkerhetsstyrka in i IS krigszon för att frita en doktorand och hans familj. Under flera år var Firas Jumaah, hans handledare Charlotta Turner och före detta säkerhetschefen Per Gustafson tysta om händelsen, men nu berättar de.
 6. Ekvationens mästare - Att föra något i bevis inom matematiken är en extremt exakt och teoretisk aktivitet. Matematikforskning är dock mer kollektiv än man kanske kan tro. Följ med professor Sandra Pott på en inblick i ekvationernas värld och i aktuell framgångsrik forskning.
 7. Vad är vattnets värde? - Det var torrt i somras och på många håll fick vi spara på vatten. Nu, om inte förr, inser vi hur mycket vi behöver vatten – att allt liv runt om oss, är beroende av rent vatten. Inom flera av samhällets stora utmaningar ingår vattenfrågor. Initiativet LUWater vid Lunds universitet samlar hundratals forskare som tar sig an dessa utmaningar.
 8. Använd vetenskapliga metoder också när det gäller undervisning! - Se på din undervisning med vetenskapliga ögon och hjälp varandra att förbättra pedagogiken genom diskussion och peer-review. Uppmaningen till universitetets lärare kommer från Christina Abdulahad, ordförande, och Alexander Nymark, vice ordförande i LUS, Lunds universitets studentkårer.
 9. Senaste decenniet i LUM - De senaste tio åren har varit händelserika vid universitetet. LUM har rapporterat om allt från tunga utvärderingar och forskningsanläggningar till enklare nybyggen och lättsamma jubileer. Hållbarhet har varit ett återkommande tema. Utbildning på nätet och ifrågasatt forskning om telepati är annat vi skrivit om. Följ med på några nedslag under det senaste decenniet!
 10. Femtio år med LUM! - Hösten 1968 såg det första numret av Lunds universitet ­meddelar ­dagens ljus. Idag – femtio år och mer än 700 nummer senare – står m:et i LUM för magasin och ut­­givningen har glesats ut i takt med att internet har vunnit mark. Men LUM ­lever kvar som papperstidning och finns nu­mera även på webben. LUM-redaktionen ser tillbaka på åren som gått och kastar en blick in i framtiden.
 11. Science Village: Forskare flyttar, studenter blir kvar - Kring 500 personer, främst fysiker och kemister, föreslås flytta till Science Village på Brunnshög. Det handlar om forskare och inte studenter och det blir inte heller någon verksamhet som berör life science, förutom CMU vid Medicinska fakulteten.
 12. Familjen behöver lyftas inom cancervården - Även om patienternas inflytande i vården så smått har börjat öka är de närståendes roll fortfarande väldigt begränsad. Trots att sjukdomen påverkar hela familjen tar ofta inte sjukvården vara på de anhöriga som en resurs.
 13. Hallå Ola Holmström - hur trivs studenterna … - Du är sociolog och projektledare vid avdelningen Kvalitet och utvärdering och har arbetat med den första universitets­övergripande Studentbarometern på nästan tjugo år.
 14. Säkrare forskning i nytt djurhus - En ny anläggning för djurförsöksverksamhet planeras att byggas på Brunnshög i nordöstra Lund. Det är ett strategiskt beslut av Medicinska fakulteten – dels för att det nuvarande djurhuset inte längre är optimalt för avel och dels för att kunna erbjuda internationella forskare en säkrare forskningsmiljö. LUM har träffat tre av LU:s experter i försöksdjursfrågor.
 15. – Jag gillar lite skitiga föremål - Intresset för former, färger och förhistoriska föremål förde henne tillbaka till historien. Både på arbetstid och fritid ägnar sig Lovisa Dal åt att vårda det gamla och hitta tillbaka till det ursprungliga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *